Je bent zwanger, dit zorgt voor vele leuke momenten, maar er komt ook veel bij kijken. Je bent werkzaam of geniet een uitkering, maar wat voor gevolgen heeft de zwangerschap op je inkomen? Waar heb je allemaal recht op en waar dien je rekening mee te houden?

Iedereen die zwanger is en werkzaam is in loondienst, als zelfstandige, of een uitkering geniet heeft recht op zestien weken zwangerschaps- en bevallingsverlof.  

Vanaf zes tot vier weken voor de uitgerekende bevallingsdatum heb je recht op zwangerschapsverlof. Dit loopt tot de dag van de bevalling, hierna heb je recht op minstens tien weken bevallingsverlof. Het zwangerschaps- en bevallingsverlof dient tezamen minimaal zestien weken te bedragen.

Tijdens het verlof ontvang je een zwangerschapsuitkering van het UWV. Indien je werkzaam bent wordt deze uitkering door de werkgever aangevraagd. Als zelfstandige kan je een ZEZ-uitkering aanvragen bij het UWV.

Als je partner of echtgenoot bent van de moeder van een pasgeboren baby, dan heb je recht op twee dagen kraamverlof. Dit verlof mag niet door de werkgever geweigerd worden en dient binnen vier weken na thuiskomst van de baby opgenomen te worden.

Naast verlof omtrent de bevalling is er ouderschapsverlof, bedoeld om minder te werken om meer tijd te besteden aan je kinderen. Tijdens het ouderschapsverlof is de werkgever niet gehouden om het salaris door te betalen. In het geval dat het gaat om een adoptiekind, pleegkind of stiefkind kan er een beroep worden gedaan op ouderschapsverlof.

Inloggen        Aanmelden        Zaak aanmelden

Ahrends

Overige informatie

Onze samenwerkingspartners